Bloedonderzoek
Bloedonderzoek is met wat voorbereiding thuis eenvoudig uit te voeren en levert veel informatie op over de gezondheidstoestand van je kat. De resultaten van bijna alle standaard bloedonderzoeken zijn de volgende dag al bekend.
Veel voorkomende bloedonderzoeken zijn onderzoek naar de functie van de schildklier, nieren, alvleesklier, lever en de bloedsuikerspiegel maar ook testen op FeLV (Feline Leukemie Virus) FIV (kattenaids) en FIP (Feline Infectieuze Peritonitis), allergietesten en Rabiestitertesten worden veel uitgevoerd.
Seniorencheck
Als katten ouder worden is de kans dat ze te maken krijgen met een chronische aandoening groter, denk bijvoorbeeld aan een aandoening van de schildklier, suikerziekte of chronisch nierfalen. De beginstadia van dergelijke ziekten zijn meestal niet zichtbaar. Het uitvoeren van preventief bloedonderzoek (seniorencheck) brengt deze ziekten wel aan het licht. Wanneer ze op tijd worden ontdekt, is er nog weinig schade aan het lichaam ontstaan en de kans op een geslaagde behandeling groter.
Laboratoriumonderzoek
Naast bloedonderzoek is het mogelijk om urine- en ontlastingsonderzoek te doen, bacteriologisch onderzoek (swabs, ABG), schimmeltesten in te zetten, huidafkrabsels te maken en oppervlakkige biopten te nemen.