Waarom is Chippen & Registreren belangrijk

Op dit moment wordt van slechts 13% van de katten die in het dierenasiel terechtkomen, de eigenaar gevonden. In 2014 kwamen ruim 27.000 katten in het dierenasiel terecht (Bron: Feiten & Cijfers Gezelschapsdierensector 2015, HAS/UU). Veel ‘binnenkatten’ worden niet gechipt, ‘omdat ze toch nooit buiten komen’. In de praktijk blijkt echter dat ook deze katten regelmatig vermist raken. Daarom is het advies: Chip je dier!

Vanaf juli 2004 is het verplicht elke kat die naar het buitenland gaat te identificeren door middel van een chip (of een tatoeage). Via het chipnummer, dat in het dierenpaspoort wordt gezet, is de kat aan het paspoort gelinkt en kan gecontroleerd worden of de kat inderdaad gevaccineerd is en voldoet aan de invoereisen.

Daarnaast verplichten de meeste dierzorgverzekeringen een chip.

Hoe werkt Chippen & Registreren

Via de chip is uw kat aan u gelinkt door middel van een chipnummer. Als uw vermiste kat gevonden wordt, kan het chipnummer worden uitgelezen door iedere dierenarts of een medewerker van de dierenambulance en dierenasiel, door middel van een chipreader. Het chipnummer dat op de chipreader verschijnt is eenvoudig op te zoeken op internet. Op bijvoorbeeld de site van de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren zijn chipnummers en de daaraan gekoppelde persoonlijke gegevens van de eigenaar geregistreerd. Op deze manier kan de eigenaar eenvoudig achterhaald worden en met zijn of haar kat worden herenigd. Het is dus erg belangrijk om uw gegevens up to date te houden. Meer informatie kunt u vinden op de website www.chipjedier.nl

Op www.chipnummer.nl kunt u controleren of het chipnummer van uw kat en de bijbehorende registratie nog kloppen.

Wat doet de dierenarts

Door middel van een naald wordt een metalen chip onder de huid gebracht, ter hoogte van de linkerschouder. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Daarna wordt met de chipreader gecontroleerd of de chip op zijn plaats zit. U wordt gevraagd uw adresgegevens, telefoonnummers en de gegevens van uw kat in te vullen op het Chipregistratieformulier. Dit wordt door ons opgestuurd naar de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Na 2 weken zijn de gegevens opvraagbaar op internet, binnen een maand krijgt u een hiervan een schriftelijke bevestiging thuisgestuurd, samen met een mutatieformulier, dat u op kunt sturen wanneer uw persoonlijke gegevens wijzigen.

Is chippen pijnlijk

De meeste katten reageren nauwelijks op de naald waarmee de chip onder de huid wordt gebracht. Het komt voor dat een kat erg gespannen is en wel een pijnreactie geeft. Bij de Dierenarts aan Huis Service is het mogelijk om deze angstige katten een lokale verdoving van de huid te geven, voordat de chip wordt ingebracht.

Terug naar boven