Chip en Registratie
Waarom is Chippen & Registreren belangrijk
Plannen voor een landelijke chip- en registratieplicht voor katten (voor honden bestaat het al) worden op dit moment uitgewerkt. Gelukkig, want jaarlijks worden in Nederland 60.000 katten als vermist opgegeven. Van slechts 13% van die katten wordt de eigenaar gevonden. Veel ‘binnenkatten’ worden niet gechipt, ‘omdat ze toch nooit buiten komen’. In de praktijk blijkt echter dat ook deze katten regelmatig vermist raken. Daarom is het advies: Chip je dier!
Veel katten die ooit wel gechipt zijn, zijn niet of niet meer goed geregistreerd. Zonde, want zonder de registratie is de chip nutteloos geworden. Heb je even een minuutje? Check dan op www.chipnummer.nl of jouw kat nog goed geregistreerd staat. Het chipnummer van je kat kun vinden voorin het paspoort of vaccinatieboekje. Meestal is dit een sticker met een barcode en daaronder een lang nummer. Mocht blijken dat de registratie niet gedaan is of niet meer klopt, kun je dat zelf direct online aanpassen.
Vanaf juli 2004 is het verplicht elke kat die naar het buitenland gaat te identificeren door middel van een chip (of een tatoeage). Via het chipnummer, dat in het dierenpaspoort wordt gezet, is de kat aan het paspoort gelinkt en kan gecontroleerd worden of de kat inderdaad gevaccineerd is en voldoet aan de invoereisen.
Daarnaast verplichten de meeste dierzorgverzekeringen een chip.
De Dierenambulance Amsterdam heeft regelmatig gratis chip-acties voor de huisdieren van alle Amsterdammers. Dus neem even een kijkje op hun website: www.dierenambulance-amsterdam.nl/
Hoe werkt Chippen & Registreren
Via de chip (die officieel transponder heet) is je kat aan jou gelinkt door middel van een uniek chipnummer. Als je vermiste kat gevonden wordt, kan het chipnummer worden uitgelezen door iedere dierenarts of een medewerker van de dierenambulance en dierenasiel, door middel van een chipreader. Het chipnummer dat op de chipreader verschijnt is eenvoudig op te zoeken op internet. Op bijvoorbeeld de site van de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren zijn chipnummers en de daaraan gekoppelde persoonlijke gegevens van de eigenaar geregistreerd. Op deze manier kan de eigenaar eenvoudig achterhaald worden en met zijn of haar kat worden herenigd. Het is dus erg belangrijk om je gegevens up to date te houden. Meer informatie kun je vinden op de website www.chipjedier.nl
Wat doet de dierenarts
Door middel van een naald wordt een metalen chip onder de huid gebracht, ter hoogte van de linkerschouder of tussen de schouderbladen. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Daarna wordt met de chipreader gecontroleerd of de chip op zijn plaats zit. Het bijbehorende unieke chipnummer wordt door mij, samen met je gegevens (woonadres, twee telefoonnummers, emailadres) en de gegevens van je kat vanuit het patiëntendossier direct online verstuurd naar de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. De gegevens zijn bijna direct opvraagbaar op internet, binnen een maand krijg je een hiervan een schriftelijke bevestiging thuisgestuurd, samen met een mutatieformulier, een safecode en instructies wat te doen wanneer je persoonlijke gegevens veranderen.
Is chippen pijnlijk
De meeste katten reageren nauwelijks op de naald waarmee de chip onder de huid wordt gebracht. Afleiden met wat lekkers werkt vaak erg goed.