Je kat is gezond

Ook als je kat gezond is of niet (meer) gevaccineerd wordt is het verstandig om de gezondheid van je kat jaarlijks te laten controleren. Tijdens deze gezondheidscheck wordt je kat grondig onderzocht. Hierbij wordt onder andere nauwkeurig naar het gebit gekeken, worden de ogen en de oren gecheckt, naar het hart en de longen geluisterd, worden de huid en vacht geïnspecteerd en wordt je kat gewogen. Daarnaast is er tijd om vragen te stellen, en krijg je als je wil medisch advies over verzorging, voeding of gedrag. Alle bevindingen worden bijgehouden in een voor je kat aangemaakt eigen patiëntendossier, zodat we kunnen zien hoe deze zich in de loop van de jaren ontwikkelt, wat wel en niet werkt voor je dier en we kunnen bijsturen als dat nodig is.

Je kat misschien ziek

Als je kat misschien ziek is, is het zaak medische hulp in te schakelen. Neem contact op, zodat je kan vertellen wat er aan de hand is. Tijdens een thuisconsult kunnen veel klachten worden opgelost. Een aantal veel uitgevoerde medische handelingen kan uitstekend thuis gedaan worden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Algemeen en aanvullend lichamelijk onderzoek
  • Laboratoriumonderzoek (bloed, urine, ontlasting, antibiogrammen, schimmelkweek, swabs, oppervlakkige biopten)
  • Het toedienen van (herhalings) injecties zoals antibiotica, pijnstillers, ontstekingsremmers en antibraakmiddel
  • Onderhuids vochtinfuus toedienen bij katten, dwangvoeren
  • Hechtingen verwijderen en post-operatieve wondcontrole
  • Doorverwijzing naar specialistische zorg

Het is niet mogelijk om thuis alle medische handelingen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van röntgenfoto’s, echografie en het opereren van dieren. Daarom kun je het beste contact opnemen met Evidensia Dierenziekenhuis in Zwanenburg (zie Spoed) of met een dierenartsenpraktijk bij je in de buurt als je kat acuut en ernstig ziek of gewond is.

Terug naar boven