Wanneer is het tijd om je dier te laten gaan?

Natuurlijk, je weet dat het ooit gaat gebeuren. Maar als het moment dichtbij komt, wat doe je dan? Je wil je dier niet kwijt, maar ook niet dat het einde een lijdensweg wordt. Hoe maak je deze moeilijke beslissing? Hieronder vind je een lijst met voorbeelden van ziektesymptomen en ouderdomsklachten. Heeft jouw kat last van een combinatie van deze symptomen en klachten, dan kan dat de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Lukt het niet meer of onvoldoende om je kat te behandelen, met uitzichtloos lijden tot gevolg, dan is euthanasie een goede beslissing.

Je bent welkom om contact op te nemen voor overleg, want de beslissing om een dier in te laten slapen maak je makkelijker samen.

Voorbeelden van ziektesymptomen:

  • pijn
  • benauwdheid
  • snelle, pompende ademhaling
  • niet meer willen eten
  • braken en misselijkheid
  • veel afvallen of ondergewicht
  • niet meer willen drinken of juist heel veel drinken
  • uitdroging
  • uitgeput zijn, met het kopje in het water-of voerbakje hangen
  • plotselinge blindheid
  • afzondergedrag
  • uit het licht gaan, een donkere plek opzoeken
  • in borst-buik houding liggen met voorover hangend kopje waarbij de neus de grond raakt
  • in de kattenbak of op de koude badkamervloer gaan liggen

Voorbeelden van ouderdomsklachten:

  • afname van de zelfredzaamheid door geen trap meer kunnen lopen
  • omvallen en mis springen
  • slecht zicht
  • verwardheid
  • dementie
  • geen rust of ontspanning meer kunnen vinden
  • de kattenbak niet meer halen

Thuis inslapen

Bijna iedereen geeft er de voorkeur aan om, als het moment daar is, hun kat thuis in te laten slapen. Rustig, goed voorbereid, zonder stress en in de eigen omgeving. Met jou samen of met vrienden, familie en de andere huisdieren erbij. Op schoot, in eigen mandje, op het lievelingsplekje op de bank of in de tuin, op een dekentje in de zon, je kunt het precies zo inrichten als je wil.

Mijn bezoekgebied voor euthanasie is Amsterdam en daarbuiten

Ik vind het heel belangrijk dat je kat thuis rustig in kan slapen als de tijd daar is. Daarom kom ik voor euthanasie ook buiten mijn standaard werkgebied. Je bent welkom om contact op te nemen, bel of stuur een bericht via email of het contactformulier. Als je in Amsterdam woont, ook in de buiten de ring gelegen stadsdelen zoals Diemen, Amstelveen, Oud- of Nieuw Sloten, Landsmeer of Durgerdam, in de Bijlmer of op IJburg, maar ook daarbuiten: in Zaandam, Oostzaan, Westzaan, Koog a/d Zaan, Zaandijk, Wormer, Wormerveer, Assendelft en Krommenie, en in Halfweg, Zwanenburg en Badhoevedorp. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op en doe mijn best om tijd te maken, ik help je graag. Binnen of buiten Amsterdam, je betaalt in al deze plaatsen hetzelfde tarief.

Wat doet de dierenarts

Je kat krijgt eerst een injectie met een narcosemiddel. Deze injectie wordt meestal in spier onderaan de rug gegeven. Door het gebruik van een kleine injectienaald en het voorzichtig toedienen van de injectie merken ze hier niets of nauwelijks iets van. Je kat valt nu langzaam in slaap en zal binnen enkele minuten onder narcose zijn. Dat betekent dat je kat niets meer merkt en geen pijn meer heeft. Het narcosemiddel dat ik gebruik heeft als voordeel dat je kat niet misselijk wordt en dus niet hoeft te braken voordat hij of zij in slaap valt.

Dan volgt de 2e injectie. Er wordt een klein stukje vacht van een voorpoot weggeschoren, omdat deze injectie in een bloedvat wordt toegediend. Je kat is onder narcose en merkt hier niets van. Bijna direct na het toedienen van de 2e injectie slaapt je kat rustig in.

Wat gebeurt er met mijn kat na de euthanasie

Cremeren of begraven

Dierencrematorium Zaanstad kan je overleden dier bij je thuis komen ophalen in de Zaanstreek en in heel Amsterdam. Hun basis ligt in Wormerveer maar in de 3e Schinkelstraat in Amsterdam-Zuid hebben zij het Uitvaarthuis. Hier kun je, als je dat wilt, op afspraak zelf je overleden dier naar toe brengen, nog even rustig afscheid nemen en je wensen bespreken. Kom je met de auto? Zij hebben een parkeergarage die ze voor je openmaken. Kijk op de website voor meer informatie, de tarieven en hun zeer ruime openingstijden:
dierenuitvaartcentrumamsterdamzuid.nl/

Wil je je kat graag in je tuin begraven? Het is niet heel makkelijk om daar informatie over te vinden, maar het mag. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit kun je lezen dat dit toegestaan is, mits het gaat om eigen grond en je een diepte van 75 cm aanhoudt.

Zou je je kat het liefst willen begraven maar heb je geen tuin? De Stille Weiden is een dierenbegraafplaats, een prachtige plek achter een oude boerderij, tussen de weilanden in Berkhout (vlakbij Hoorn): destilleweiden.nl.

De Dierenambulance Amsterdam kan naast vervoer en destructie, zie verder op deze pagina, ook crematie verzorgen, zij doen dat samen met  dierencrematorium Majesta in Schagerbrug.

Je kunt er ook voor kiezen om je kat door de chauffeur van het Dieren Uitvaart Centrum Landsmeer (DUC)  op te laten halen. De DUC verzorgt in overleg de crematie of begrafenis van je kat. Het is ook mogelijk om op afspraak je kat zelf naar het Dieren Uitvaart Centrum te brengen. Kijk voor mogelijkheden en tarieven op de website  www.ducamsterdam.nl

Gemeentelijke destructie

Je kat blijft bij je in huis tot hij of zij, meestal binnen enkele uren, wordt opgehaald door de Dierenambulance. De Dierenambulance brengt je kat dan naar de gemeentelijke destructie, waar het lichaampje samen met andere overleden dieren door de gemeente wordt verwerkt. In Amsterdam bedragen de kosten voor vervoer en destructie €55,- en worden bij het ophalen afgerekend. Je kunt er ook voor kiezen je kat zelf naar de Centrale van de Dierenambulance te brengen (Voorlandpad 2 in Amsterdam), resterende kosten zijn dan €10,-.

 

Terug naar boven