Medische info
Ontwormen
Het is aan te raden katten regelmatig te ontwormen. Katten die buiten komen, 4 maal per jaar, katten die binnen leven 1- 2 maal per jaar. Wormenbesmettingen komen regelmatig voor bij buitenkatten, maar zien we ook bij binnenkatten. Wormen kunnen milde tot ernstige maagdarmklachten veroorzaken. Als je geen wormen in de ontlasting ziet, betekent dit niet automatisch dat je kat ze niet heeft. Sommige wormsoorten leven en sterven in het maagdarmkanaal en komen niet zichtbaar met de ontlasting mee naar buiten. Is het lastig om je kat een tabletje in te geven? Tegenwoordig zijn er breedspectrum spot-ons (druppeltjes voor in de nek), die goed tegen wormen werken.
Ontvlooien
Controleer je kat regelmatig met een fijne kam op vlooien en vlooienuitwerpselen. Vlooien zijn lichtschuw en laten zich moeilijk zien. Let daarom vooral op kleine zwarte korreltjes in de vacht. Dit zijn vlooienuitwerpselen en bestaan voornamelijk uit ingedroogd bloed. Om onderscheid te maken met zandkorrels kun je ze in een wit bakje met water leggen. Het bloed in de vlooienuitwerpselen lost op en dit geeft rode pluimpjes in het water. Let vooral goed op als het warm wordt: in de zomer, maar ook in de winter, als thuis de verwarming aan gaat. Vlooien zorgen voor jeuk en ongemak, brengen wormenbesmetting over, kunnen bij langdurige blootstelling ernstige vlooienallergie veroorzaken en bij kittens tot bloedarmoede leiden.
Katten waarbij vlooien- of vlooienuitwerpselen worden aangetroffen moeten behandeld worden met een goed werkzaam middel, waartegen nog geen resistentie is ontstaan, zoals bijvoorbeeld Advantage (3-3.5 weken werkzaam), Selehold (4 weken werkzaam) of Bravecto (3 maanden werkzaam).
Medisch voer, dieetvoer en compleet voer
Net als voor ons, is voor katten een complete en volwaardige voeding belangrijk voor het in stand houden of verbeteren van de gezondheid. Tijdens de consulten gaat het vaak over voeding. Er is zoveel om uit te kiezen, droge brokjes, vlees en vis op sap of gelei, zelf vis koken, granenvrij, koolhydraatarm, vers vlees, snoepjes, liquid snacks, soepjes en kattenmelk, afvaldieet, hypoallergeen voer, medisch voer. Wat het beste is voor jouw kat hangt af van veel factoren zoals leeftijd, status van het gebit, gewicht en medische geschiedenis. Ik help je graag met een voeradvies op maat.