Waarom vaccineren?

Vaccineren is onderdeel van goede preventieve zorg voor je kat. Vaccineren zorgt ervoor dat je kat bepaalde ziektes niet kan krijgen, of zoals bij niesziekte, veel minder ernstige symptomen van de ziekte krijgt, en daardoor beter, korter en succesvoller te behandelen is. Daarnaast wordt tijdens een vaccinatieconsult de algehele gezondheid van je kat gecheckt. Dit is belangrijk, want veel ziektes zijn goed te behandelen als ze vroegtijdig ontdekt worden.

Vaccineren beschermt niet alleen je eigen kat tegen ziektes, maar kan ook zorgen dat een ziekte verdwijnt uit de omgeving. Massaal stoppen of minder vaccineren kan ertoe leiden dat een ziekte terugkeert. Kattenziekte kon in 2013 in Den Helder overslaan vanuit een zwerfkattenpopulatie naar huiskatten als gevolg van te weinig vaccineren. Dus door te vaccineren bescherm je niet alleen je eigen kat, maar draag je bij mee aan de instandhouding van het gezondheidsniveau van alle katten in Nederland.

Vaccinatieschema voor katten
Wanneer Niesziekte Katten-
ziekte
Ieder jaar Vaccineren, katten, kat, nieszieke, kattenziekte, Dierenarts aan Huis Service
Iedere 3 jaar Vaccineren, katten, kat, nieszieke, kattenziekte, Dierenarts aan Huis Service

Hoe vaak moet mijn kat worden gevaccineerd?

Kittens vaccineren we het liefst op 9 en 12 weken leeftijd, niet eerder, soms iets later, met een  ‘booster’ vaccinatie op 1 jaar leeftijd, daarna jaarlijks volgens het vaccinatieschema. Gaat je kat naar een kattenhotel tijdens je vakantie? Dan word je gevraagd hem of haar up-to-date te laten vaccineren tegen katten- en niesziekte en dit af te laten tekenen in het vaccinatieboekje.

Vaccineren op maat

Overvaccineren is niet nodig. Daarom wordt op maat gevaccineerd, aan de hand van de specifieke omstandigheden van je kat.

Zijn er risico’s verbonden aan vaccineren?

Er zijn risico’s verbonden aan alle medische handelingen. Dit risico is bij vaccineren gelukkig niet groot. Als gevolg van het toedienen van een injectie kan op korte termijn een allergische reactie ontstaan (erg zeldzaam) en op langere termijn een ontsteking die vooral bij katten kan ontaarden in een tumor, die injectieplek-sarcoom of fibrosarcoom genoemd wordt. Er zijn aanwijzingen dat met name het rabiësvaccin en het vaccin tegen kattenleukemie (worden beide in Nederland niet standaard gevaccineerd) injectieplek-sarcomen zouden veroorzaken. Een dergelijk injectieplek-sarcoom komt voor bij 1 tot 10 van de 10.000 Amerikaanse katten (waar wel veel tegen Rabiës wordt gevaccineerd). Uitgebreidere informatie kun je vinden op de site www.wagenrenk.com/vaccinatie-geinduceerd-injectieplaats-sarcoom-bij-de-kat/

Vaccineren & vakantie

Welke vaccinaties heeft mijn kat nodig voor het buitenland?

Wanneer je je kat meeneemt naar het buitenland (lees: de Nederlandse grens overgaat) heeft deze een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabiës) nodig, moet deze zijn gechipt en in het bezit zijn van een officieel Europees dierenpaspoort, waarin deze gegevens zijn opgenomen.

De meeste Europese landen hebben als regel dat de Rabiësvaccinatie minimaal 30 dagen voor vertrek moet zijn toegediend. Het chippen moet eerder, of uiterlijk op de dag van de Rabiësvaccinatie zijn gedaan. De geldigheid van de Rabiësvaccinatie is 3 jaar.

Let op! Je hebt niet alleen te maken met de regels van het land dat je eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van ALLE landen waar je doorheen reist!

Enkele Europese landen hebben andere, veel gecompliceerdere invoereisen. Dit zijn o.a. het VK, Noorwegen, Zweden, Malta en Turkije.

Landen die geen lid zijn van de Europese Unie hebben hun eigen eisen voor de invoer van gezelschapsdieren. Voor de verschillende landen gelden verschillende eisen. In de meeste gevallen zal er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de Rabiëstiter te bepalen. Als je kat binnen het vaccinatieschema steeds opnieuw voor Rabiës wordt gevaccineerd, dan is dit maar één keer nodig.

Op de website van www.licg.nl wordt per land (binnen Europa en buiten Europa) uitgelegd welke invoereisen daar gelden. Ook kun je informatie opvragen bij de betreffende ambassade via www.ambassade.startpagina.nl. Begin ruim op tijd met de procedure als je niet naar een standaard Europees land reist met je kat, want dit kan lastig en tijdrovend zijn. Het is niet toegestaan om vaccinaties te pre-dateren.

Terug naar boven